Tragedie şi statistică: omul vs. natură

CRISTIAN D. GRECU

TRAGEDIE ŞI STATISTICĂ: OMUL VS. NATURĂ


Observ o mare problemă etică în rândul activiştilor (şi nu numai), aceasta învârtindu-se în jurul ideei de moarte a cuiva sau ceva. În viziunea lor, moartea unor oameni nevinovaţi în cadrul unor protese sau acţiuni directe este o tragedie, dat fiind faptul că acea persoană nu avea nimica de a face cu respectiva acţiune. Sau, dacă moare un poliţist, la fel, este o tragedie, pentru că acea persoană avea o familie, chiar dacă fusese îndoctrinat până la capăt de către sistem să fie un soldat, o persoană care să apere opresorul. Dar moartea a câteva sute sau mii de animale (care au şi ele familii, sau mor o dată cu ea), sau tăierea unor păduri este doar o statistică…anual mor X animale şi se taie N hectare de pădure. Iar acest fapt mi se pare o absurditate, un fapt neînţeles, şi, mai mult decât atât, un fel de rasism, sau, mai bine zis, o „naturofobie”. O ignoranţă înrădăcinată în mintea omului. O posibilă frică a omului de a accepta faptul că face parte din natură şi nu din sistem şi oraş.

Dar, din punctul meu de vedere, suntem nevinovaţi în faţa sistemului, dar vinovaţi în faţa naturii.

În ideea în care fiecare om care nu se află într-o poziţie de conducere în societatea capitalistă, este o victimă, cu toţii suntem nevinovaţi. Cu toţii plătim scump pentru existenţa noastră zilnică în societatea capitalistă. Fie că fizic sau moral, suntem pionii de pe tabla de şah a acelor 1% care fac şi dreg în nume propriu, în scopuri proprii. Suntem nevinovaţi că suntem folosiţi de către sistem, omorâţi, obligaţi să respectăm nişte legi impuse de ei, puşi la muncă, îndoctrinaţi, et cetera.

Dar suntem vinovaţi, deoarece luăm parte la „masacrele” zilnice ale sistemului, direct sau indirect, din cauza ignoranţei noastre faţă de probleme altora, problema naturii în sine şi a viitorului nostru şi a planetei.

Etica mea îmi dictează că un om, atâta vreme cât ia parte la acţiunile zilnice capitaliste, mergând la bancă, consumând produsele oferite de către sistem, urmărind filmele făcute de către Holywood, este o persoană vinovată, fie că în afara acestor momente luptă pentru anumite drepturi ale omului, ale animalelor sau altceva. Aşa că nu există oameni nevinovaţi. Cu toţi suntem vinovaţi. Iar acest fapt ar trebui să fie acceptat de către toată lumea, vina noastră faţă de defăimarea naturii, nu „vina” noastră faţă de sistemul economic care nu funcţionează din cauză că nu consumăm destul.

Aşa că moare un om presupus nevinovat într-un incendiu dintr-o bancă cauzat de un molotov răzleţ sau aruncat cu motiv. A murit, este o tragedie, toate ziarele şi posturile de televiziune vorbesc despre asta, despre modul oribil în care şi-a pierdut viaţa, cum vinovaţii sunt nişte brute sociopate, nişte primitivi pe care nu-i interesează vieţile umane, tot ce vor e să distrugă, pentru nişte vise imposibile, pentru o societate care să trăiască în simbioză cu natura…bun, am înţeles asta. Pe un alt post de televiziune este un documentar despre o specie animala de care nu am auzit în viaţa mea, o specie care este pe cale de dispariţie din cauză că habitatul lor a fost „cucerit” prin foc şi violenţă de către oamenii care doresc să-şi extindă terenurile agricole, ca noi, cei din Vest, să putem mânca mai mult şi mai ieftin. Pentru că cererea pe „piaţa liberă” este mare. Pentru că noi tot timpul vrem să mâncăm. Pentru că ne place mâncarea de la McDonald’s, KFC, Burger King, mâncarea deja preparată care necesită doar să fie încălzită, pentru că ne place să nu mâncăm tot ce este în farfurie şi să aruncăm resturile, pentru că după 2 ore ne este iarăşi foame…

Animale moarte, arse, ucise de către vânători, un grup de cercetători care au venit echipaţi ca să salveze ultimele zece bucăţi din această specie interesantă şi pe cale de dispariţie. Le salvează pentru că ei sunt conştienţi că omul nu se va opri din expansiunea asta morbidă. Sedează animalele, le bagă în dubiţe, apoi, fie le duc în rezervaţii naturale, fie în locuri special amenajate, unde le vor ţine în cuşti, le vor dez-animaliza, domesticindu-le, sperând că se vor înmulţi, ca să nu dispară de tot. Pentru orice eventualitate, le iau câteva mostre de sânge, pentru ca atunci când clonarea va fi posibilă la scară mai mare, în cazul în care au dispărut între timp, să fie clonate…

Schimb canalul. Un alt documentar despre fermele de animale din Spania. Zeci de hectare cu fel şi fel de instalaţii, locuri, cuşti, clădiri, special făcute pentru animale. Mii şi mii de animale ţinute în în condiţii insalubre, îndopate cu hormoni, antibiotice şi alimente modificate genetic, astfel încât să producă cât mai multă carne, pentru că cererea de carne este mare şi se vinde bine. Nu contează calitatea vieţii lor, ci doar să producă carne. Că-s bolnave, că se mănâncă între ele, că se sufocă din cauza lipsei de spaţiu, că sunt ucise cu brutalitate, nu contează. Piaţa cere carne, pentru că oamenii cer carne. Pentru că oamenii sunt incapabili să ducă o viaţă sănătoasă, pentru că oraşul nu permite asta. Stres, stres, stres, „Cum fac rost de bani pentru chirie? Cum fac rost de bani ca să plătesc curentul?”, locuri de muncă, 10 ore pe zi, stres, stres, stres…aşa că această carne este cerută pe piaţă. Să fie ieftină şi „bună”, uşor de preparat, pentru că omul modern nu mai are timp.

Documentarul era pe sfârşite, aşa că văd că urmează un alt film documentar despre păduri, poluare şi mai ştiu eu ce. Interesant, hai să vedem despre ce este vorba. Da, aceeaşi poveste, omenirea aflată în expansiune. Sute de hectare de pădure tăiate zilnic doar de dragul lemnului şi a terenurilor agricole. Lemnul va fi folosit pentru mobilierul pe care nişte oameni din Vest îl vor cumpăra atunci când banii şi timpul le va permite. Ce rămâne va fi folosit pentru hârtia pe care partidele politice le vor folosi pentru campaniile lor, propaganda lor, corporaţiile pentru reclamele lor, propaganda lor, activiştii pentru acţiunile lor, propaganda lor, academicienii pentru cărţile lor, propaganda lor, copii pentru caietele lor pe care îşi vor nota primele litere la şcoală, vor nota propaganda impusă de alţii. Iar în timp ce vor scrie rezolvarea la problema „2+2=”, vor consuma alimentele crescute pe acel teren. Nu contează că nu ştiu câte sute sau mii de animale au murit sau vor dispărea după aceea, că nu ştiu câte de comunităţi de oameni care trăiau în perfectă simbioză cu natura nu vor mai avea natura şi nici locul unde să stea, pentru ca dee!, s-au împotrivit, corporaţia a adus poliţia, au fost bătuţi, evacuaţi şi obligaţi să înveţe să trăiască la pas cu occidentalii, pentru că altfel nu vor rezista, nu vor fi acceptaţi în societate. Obligaţi să lucreze în acele locuri pe care aceştia au încercat să le ocolească zeci şi sute de ani. Da, o tragedie. Dar stai, tocmai am aflat că Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pentru că a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Na, asta da tragedie! Oare câte săptămâni voi auzi poveşti despre asta?

Ape poluate de industriile grele (dar corporaţiile vând apă potabilă la sticlă!), aer irespirabil de aceleaşi industrii (eu locuiesc lângă pădure), pământ infertil sau toxic (dar există sere unde se plantează legume şi fructe în pământ special!), aceeaşi vinovaţi. Petrol în mări (nu şi în marea mea!), sute de mii de peşti morţi (nu-i problema mea….), păsări pe moarte (nu-mi plac păsările pentru că fac treaba mare pe maşina mea!), plaje de nerecunoscut, negre şi sumbre (eu merg la bulgari sau în Grecia, că ştiu că au plaje frumoase acolo…aşa că, nu-mi pasă).

Animale omorâte din plăcere sau „din necesitate de supravieţuire”, animale omorâte pentru ca populaţia de 7.000.000.000+ de oameni de pe planeta asta să nu moară de foame şi să continue distrugerea în masă, masacrul, poluarea şi ignoranţa. Da, ţin minte deviza „survival of the fittest”, dar nu ţin minte să fi auzit de vreo specie de animale sau plante care să fi adus atâta distrugere pe o scară atât de mare, într-un timp atât de scurt. Decât animalul cunoscut ca fiind omul. Şi meteoritul care a ucis dinozaurii.

Mă întreb…cum de a ajuns omul să fie aşa de prost. Cum a ajuns în halul ăsta de îi pasă mai mult de aproapele său, în cazul de faţă, tot un om, decât de tot ceea ce este în jurul său. Fie că mai aproape de el îi un câine, sau un copac. Se promovează pacea, eliminarea criminalităţii din societate şi creşterea natalităţii pe nişte baze nesustenabile. Se promovează etica şi morala asta stupidă, rasistă, cum că „rasa” umană e cea superioară. Noi suntem regii pământului, noi decidem soarta tuturor vieţuitoarelor si pietrelor de pe acest pământ. Dar omite faptul că cu cât distrugem mai mult ceea ce ne înconjoară, cu atât vieţile noastre comfortabile devin mai grele, mai inconfortabile, mai nerespirabile, mai scurte, mai bolnăvicioase, mai stresante, mai stupide şi fără rost. Noi depindem de natură, căci noi suntem una cu natura. Natura este cea care ne-a creat, nu sistemul capitalist sau pseudo-democratic, nu oraşul, nu Dumnezeu. Sistemul acesta economic/politic ne face sclavi, se foloseşte de noi. Oraşul ne limiteaza cunoştinţele, ne crează o fobie de pădure, de întinsurile câmpiilor şi a mărilor, de înălţimile munţilor. Ne obligă, ca să nu ne mai fie frică, să stăm între zidurile ei. Ea ne protejează, aparent. Ne doreşte doar binele. Chiar dacă natura „ne primeşte cu braţele deschise” întotdeauna şi ne oferă tot ceea ce are. Doar că noi abuzăm de ea, din simplul fapt că ea nu are o voce. Şi dacă nu protestează verbal, nici dracu nu o aude. Cu toţii ştim de problemele din lumea asta, dar doar la foarte puţini dintre noi chiar le pasă. De asta suntem vinovaţi. Pentru că nu ne pasă şi nu facem nimica ca să schimbăm situaţia. Vrem doar criminalitate scăzută şi mâncare mai ieftină. Televizor şi filme bune. Maşini şi bani. Faimă. Putere. Locuri de muncă bine plătite şi poziţii de conducere. Nu există oameni nevinovaţi. Noi ajutăm la distrugerea naturii, iar etica conform căreia un om este mai important decât câteva mii de animale este de-a dreptul stupidă şi fără rost. Pentru că, la sfârşitul zilei tot câinele este cel mai bun prieten al omului, pisica, animalul artiştilor şi a individualiştilor, papagalul, bufonul copiilor, maimuţele, amuzamentul central de la grădina zoologică, porcul, producătorul cărnii preferate de către umanitate, crocodilul, reptila care face genţi frumoase, vidra, care oferă blănuri minunate…iar omul? Ce oferă în schimb? În afară de distrugere…nimic! Până şi reacţiile faţă de animalele domestice sunt nişte reacţii de supremaţie, de incapacitate de a înţelege faptul că nu poţi face un animal să se comporte ca şi un om. Zbieri la biata pisică pentru că se urcă pe masă, din simplul fapt că tu concepi masa într-un fel, iar animalul non-uman total diferit. Şi, ca să nu se mai întâmple asta, o vei dresa, o vei obliga să nu se mai urce pe masă, pentru că dacă o va mai face, vei zbiera la ea, o vei lovi…oare rasa umană are un complex mesianic? Iar individul, din simplul fapt că nu se află într-o poziţie de conducere, caută să aibă proprii lui supuşi? Nu cumva am ajuns să fim o rasă frustrată?

Dau înapoi pe programul de ştiri. În continuare se demonizează acei oameni care au aruncat cu molotovul în respectiva clădire iar persoana a murit arsă de vie. Ce tragedie. Un om mort, un nevinovat ucis de către aceia care cică vor o schimbare a sistemului opresiv, a societăţii închise şi ignorante, a civilizaţiei etice, creştine, care demonizează tot ceea ce nu este „civilizat”. Iar tot ceea ce se întâmplă în rest, e doar o statistică. X animale mor anual, N hectare de păduri sunt tăiate anual…

Lasă un comentariu