Internetul si protestul social

Ca sa nu mai fie probleme anunt faptul ca acest text este o OPINIE care nu se bazeaza pe studii stiintifice de orice fel. O opinie este ceva copt in propriul creier, asa ca, daca sunteti ca si sorinel (cel de la commenturi), va rog, nu incercati sa sustineti ca opinia mea e proasta din cauza ca nu are baze stiintifice si nu incercati sa ma combateti prin alte opinii non-stiintifice de ale voastre. Veniti cu temele facute de acasa, daca vreti asta. Nu ca sorinel care latra la Luna fara a deveni vre-un varcolac…

Ma gandeam zilele astea, daca are legatura Internetul cu disparitia protestului social in Romania. Asta in timp ce ma uitam la sezonul doi din Boardwalk Empire…

Si mi-am dat seama ca are. Si e foarte simpla treaba. Suna asa:

Pe vremea cand nu era Internet, lumea, ca sa descopere ce se mai intampla prin oras, prin tara sau prin lume, ori citea ziarul, asculta radio-ul sau iesea afara.

In momentul in care omul iesea afara din casa lui, casa care il limiteaza informational, el era deschis la a afla toate noutatile necesare. Acele noutati venind de la diferite persoane sau grupuri de oameni. In timp ce afla noutatile, pe langa ca i se transmiteau informatii, i se transmiteau si sentimente, imagini, gesturi, vedeai omul si puteai sa-l observi, sa-ti dai seama daca vorbeste adevarul sau nu. Sa dezbati despre subiect. Iar sentimentele acelui vorbitor ti se transmiteau si tie, daca erai de acord cu omul. Astfel, creandu-se o legatura intre cei doi indivizi, nu doar una de emitator-receptor, ci si una de apartenenta la o anumita idee, ideologie, curent artistic, muzical, etc.

Asa se formau si grupurile de interes. Cu timpul, daca problemele sociale sau politice de zi cu zi erau mult prea presante, acel grup crescand in intensitate, alegand a-si prezenta ideile si prin alte metode, fluturasi, pamflete, prin ziare independente, facand intalniri prin diverse locuri, unde sa vina si alti oameni interesati. Pe loc, se puteau decide tactici, masuri, actiuni, idei alternative celor ce se intampla si nu convin acelui grup.

Neavand acces la informatii via Internet sau alte metode moderne de interceptare/comunicare, precum telefonul fix sau mobil, nici Statul nu stia ce se intampla in fata ochilor ei, pana cand deja acel grup devenea mai inchegat, mai mare, mai raspandit, cu influenta asupra societatii si cu ideile deja puse pe hartie. Statul, atunci, pusa in fata faptului, reactiona direct din prima, in cazul in care acel grup era impotriva Statului. Iar actiunile directe erau in vazul tuturora. Sau, se aflau repede, pentru ca totusi, unu-doi oameni tot stiau cele intamplate si raspandeau vestea. Astfel, se crea un grup care solidariza cu acel grup care tocmai ce a fost reprimat de catre Stat. Grup care devenea unul cu celalaltul. Numerele cresteau si se decideau de actiunile, etc. Revolutie! Ma rog.

In ziua de azi, treaba nu mai sta asa. Chiar daca avem o viata sociala in viata reala, discutiile noastre sunt bazate pe ce am mai citit sau vazut pe Internet asta-seara si, de rareori, despre ceva care sa nu aiba o legatura catusi de mica cu Internetul.

Dependenta noastra de Internet duce ca noi sa nu mai fim interesati de cele intamplate in societatea din care facem parte. Sau, chiar si daca citim faptul ca o ducem rau si o simtim pe pielea noastra, nu mai avem un interlocutor care sa ne paseze, o data cu informatia si sentimentul. Grupurile nu mai sunt formate in lumea reala, ci in cea fictiva, pe Facebook si altele de acest gen. Oricine poate face parte din aceste grupuri. Aceasta forma de „democratie” duce ca Statul sau politia secreta sa afle din prima daca se coace ceva putred in sanul ei. Si poate sa ia actiune imediat. Daca se intampla ceva rau, cu totii, aparati de subtirica aparenta a protectiei oferite de Internet, isi permit sa se retraga din fiece motive. Poti sa faci parte din toate miscarile de protest, in ziua de astazi, doar apasand un buton. Dar nu e obligatoriu sa si FACI PARTE din acea miscare. Vezi tot ce se intampla via YouTube, pe strazi, pe stadioane, in cladiri, vezi brutalitatea politiei, te mai gandesti daca mai vrei sa faci parte dintr-o miscare adevarata sau nu…totusi, te-ai putea trezi batut sau bagat la inchisoare…pentru ce? Pentru drepturile tale?

Internetul creaza comoditate si frica. Frica de lumea reala. Nu mai ai sentimente de apartenenta fata de un grup sau impotriva cuiva sa a ceva.

Si uneori, prea multa informatie primita, din prea multe resurse, dat fiind faptul ca indecizia si neincrederea de sine este o caracteristica larg raspandita printre tinerii romani, poate duce la o pierdere totala a valorilor personale. Nu mai stii ce sa crezi, si unii se dau batuti. Sau, pur si simplu spun „si ce rezolvam/rezolvati daca facem/faceti asta?”. Nimic, daca spuneti voi asta!

Nu cer o trecere de la protestele pasnice la actiunea directa, ci doar o trecere de la lumea virtuala la cea reala. Grupurile reale, discutia directa, gandirea in grup asupra faptului uneori aduc mai multe foloase decat tot Internetul la un loc.

Cam atat am avut de spus…

9 păreri la “Internetul si protestul social

  1. frica de lumea reala? tu te-ai gandit serios la ce-ai scris aici? internetul exista de 10-15 ani. de cate milioane de ani traiesti omul in societate? ia zi stii? nu mai da vina pe alte lucruri care nu sunt solutiile problemelor tale personale

    • Omul…la care om te referi? As am putea spune ca Homo Habilis, care e de pe acum 2 milioane de ani, impartea deja hrana in interiorul grupului, dar aia nu era o societate, pentru ca erau mai mult grupuri de cautatori de cadavre, nu prea isi vorbeau ei, ca nu stiau. Sau despre Homo Erectus, de acum 1,6 milioane de ani? Inventatorul focului, vanator, avea instrumente tipu’, dar tot nu era societate atunci. Sau te referi la Homo Sapiens, care deja prezenta urme de societate (societatea primitiva), acum 200.000-300.000 de ani, din faptul ca traia o viata in bande sau grupuri familiale si-si ingropau mortii, insemnand ca-si dadeau seama de existenta lor ca oameni. Si 200.000-300.000 de ani nu-s milioane de ani. Si cam de la Homo Sapiens a inceput totul, stii? Societatea…evolutia tehnologiei, prin faptul ca puteau vorbi. Ei au inventat sistemul de conducere, civlizatiile, etc…Cred ca tu ar trebui sa mai citesti, ca nu stii exact ce si cum…Si nu-s probleme personale, is probleme generale. Chiar mai mult de atat, mi-am prezentat OPINIA asupra unor lucruri, cica era democratie si aveam voie sa fac asta. Iar daca tie nu-ti convine ce am scris, de ce ai mai si citit? Ha? Si spune-mi, cand ai vazut tu ultima oara un protest serios in Romania?

      • Si invata si tu cum se citeste un text. Chiar daca apare un „eu cred ca…” sau un „ma gandeam…” (cum e aici in textul de mai sus) nu inseamna neaparat ca este vorba de o frustrare/problema personala. Daca observi ca se discuta despre ceva general, larg raspandit, fara a da nume, a limita aria de discutie doar la un anumit grup, ideologie, etc (idee nu spun pentru ca opinia este o idee – personala -, sau ii invers?) si nu se discuta problema prin exemple personale, inseamna ca este un text de opinie despre ceva in general, nu personal.

      • Pe langa atitudinea care abunda in lipsa calitatilor utile schimbarii lumii, ai zis ca-s probleme generale si apoi ai zis ca iti prezentai opinia asupra unor lucruri. cum sunt lucruri generale? internetul genereaza frica de lumea reala, nu mai ai sentimente de apartenenta la un grup – exista studii pe aceasta tema? sau altii ca tine care au scris asta pe net?

  2. si mall-urile sunt un motiv pentru care au disparut protestele … si asta nu e pentru faptul ca … socializarea se rezuma la cat poti cumpara …. ci din cauza ca si acolo si pe internet exista „reclamele” indiferent ca sunt pentru produse sau practici marea majoritate promoveaza consumul de senzatii , care sunt mult mai distractive si aparent mai sigure pentru corpul uman decat a merge la protest … distrag atentia de la realitate …

    • Da, ai dreptate Emiy, si pe langa asta, cum a fost de exemplu in Grecia antica, in agora, pe langa faptul ca era si piata, se adunau si oamenii pentru a discuta problemele de zi cu zi. Era atat un loc pentru hrana fizica cat si pentru hrana psihica. Iar acuma in mall-uri, lumea se duce sa faca shopping si sa discute banalitati la o cafea la Starbucks…

  3. si oricum tu ai dat problema cu netul dar care e solutia? doar iti oglindesti problemele in alte situatii, ca atunci cand esti aflat intr-o anumita stare si asculti o melodie asemanatoare? pe langa asta, cred ca sunt foarte putini oameni chiar afectati de net in modul negativ descris de tine. si pun pariu ca toti oamenii se gandesc la ce ai zis tu mai sus si ca toti oamenii care au creier capabil sa rezolve orice probleme, chiar si cele inexistente sau inutile, ies si ei din casa sau fac ceva activ dpdv social. nu, netul nu e ceva necontrolabil. tu cauti o perfectiune care nu-si are rostul decat pt tine

    • Stii ce-i si mai interesant decat solutia in sine? Ca dupa cum te exprimi, nu ai o problema cu ce am scris ci, cu cine a scris cele de mai sus. Adica cu mine. Si nu vad de ce. Pentru ca daca aveai ceva cu textul in sine, ai fi luat in calcul, totusi, faptul ca e un point of view si nu ti-ai fi iesit din minti ca un nu stiu ce. Aparenta ta aparare a internetului este doar o haina subtire de fatada, interesant e ca si tu-ti spui parerea de genul „cred ca sunt foarte putini oameni chiar afectati de internet…” „si pun pariu ca toti oamenii se gandesc…”, tu incercand sa-mi combati opinia cu o alta opinie! Nu-mi cere tu mie studii, o data ce-i o opinie si nu o IPOTEZA. Cand ai dovezi, citezi din oameni ilustrii, etc, opinia ta trece incetul cu incetul catre o ipoteza. Si mai calmeaza-te. Nu vad rostul la atitudinea ta. N-am zis ceva ce va periclicita soarta Pamantului….

    • Uite, o sa si scriu ca „Aceasta este OPINIA mea, nu se bazeaza pe vre-un studiu sociologic sau de orice fel” la inceputul textului, poate asa te mai calmezi – si n-o sa se inflacareze si altii din cauza a ceea ce am scris eu. 🙂

Lasă un comentariu